Ακροάσεις για τη στελέχωση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΟΥSA - Megaro Youth Symphony Orchestra) διοργανώνει εφέτος το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η MOYSA που θα αποτελείται από Παιδικό, Εφηβικό και Νεανικό Τμήμα και από επιμέρους σύνολα μουσικής δωματίου, υποστηρίζεται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.


Σκοπός της νέας Ορχήστρας είναι να συγκεντρώσει και να υποστηρίξει νέους ταλαντούχους μουσικούς προκειμένου να βοηθήσει στην εκπαίδευση και την καλλιτεχνική τους εξέλιξη και να συντείνει στην μελλοντική επαγγελματική τους πορεία. Ταυτόχρονα, ελπίζει να ευαισθητοποιήσει και να πολλαπλασιάσει το φιλότεχνο κοινό της πόλης, με ανοιχτές συναυλίες, παρουσιάσεις και μουσικά εργαστήρια, προκειμένου να προκαλέσει τη συμμετοχή του στην περαιτέρω υποστήριξη και καθιέρωση του θεσμού.


Κύριο μέλημά της θα είναι να εκπαιδεύσει νέους σε τομείς συναφείς με την ορχηστρική τέχνη (συντήρηση και κατασκευή μουσικών οργάνων, επεξεργασία μουσικών κειμένων, οργάνωση και διαχείριση μουσικών εκδηλώσεων, κλπ.), προσφέροντάς τους τη δυνατότητα εναλλακτικού επαγγελματικού προσανατολισμού.


Τέλος, θα προσεγγίσει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με στόχο την εξοικείωσή τους με την ορχηστρική μουσική και την ένταξή τους στην πολιτιστική διαδικασία και θα αναπτύξει το πνεύμα ομαδικής συνεργασίας και συλλογικότητας, καθώς και το αίσθημα κοινωνικής


ευθύνης, με άξονα την ορχηστρική τέχνη.


Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μουσικοί ηλικίας από 8 έως 25 ετών που παίζουν ένα Όργανο Συμφωνικής Ορχήστρας. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ήδη γνώσεις μουσικής, ανάλογα με την ηλικία τους. Ενδεικτικά:


- Ηλικίες 8-14 ετών, γνώσεις προκαταρκτικής έως μέσης σχολής


- Ηλικίες 15-19 ετών, γνώσεις μέσης έως ανωτέρας σχολής


- Ηλικίες 20-25 ετών, γνώσεις ανωτέρας σχολής, πτυχίο ή δίπλωμα


Κατά τις ακροάσεις και κατά τη μικρή συνέντευξη που θα τις ακολουθεί οι υποψήφιοι θα ερωτηθούν για τη σχέση τους με τη μουσική και τη διάθεσή τους να εξελιχθούν, καλλιτεχνικά αλλά και προσωπικά, συμμετέχοντας σε ένα μουσικό σχήμα με τα χαρακτηριστικά της MOYSA.


Οι ακροάσεις των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 21 Μαρτίου και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015. Την κριτική επιτροπή θα απαρτίσουν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι μουσικοί.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger