Στάθης Λιβαθινός

Με απόφαση του Υπουργού ΥΠ.ΠΑΙ.Θ κ. Αριστείδη Μπαλτά και του αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη ορίζεται ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ο σκηνοθέτης κ. Στάθης Λιβαθινός.
Ο κ. Λιβαθινός δήλωσε σχετικά: «Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κος Νίκος Ξυδάκης, μου εμπιστεύτηκε την τύχη του Εθνικού Θεάτρου σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και του θεάτρου και της χώρας. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το πρόσωπό μου και το ενδιαφέρον που έδειξε στη δουλειά μου. Το Εθνικό Θέατρο υπήρξε το σπίτι μου για 7 χρόνια και τώρα επιστρέφω σ’ αυτό. Ο διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το νέο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Εγώ έρχομαι για να ενώσω το Εθνικό Θέατρο και να δώσω σ’ αυτό ό,τι καλύτερο μπορώ. Νιώθω απεριόριστη στήριξη από τη θεατρική κοινότητα κι αυτό με γεμίζει χαρά και με τιμά. Αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής μαζί μου θα είναι ο Θοδωρής Αμπαζής»

Βιογραφικό

Ο Στάθης Λιβαθινός είναι Έλληνας ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας.
Έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις. Κάποιες από αυτές είναι: «Πεθαίνω σα χώρα» του Δ. Δημητριάδη, «Το κτήνος στο φεγγάρι» του Καλινόσκι, «Πριν την αποχώρηση» του Τόμας Μπέρνχαρντ, «Φρεναπάτη» του Κούσνερ, «Οικόπεδα με θέα» του Ντ. Μάμετ, «Αγάπης αγώνας άγονος» του Σαίξπηρ, «Μήδεια» του Ευριπίδη, «Βάσσα» του Γκόρκι, «Ηλίθιος» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, «Ένας ήρωας, το καμάρι της Δύσης» του Τζ. Μ. Σινγκ, «Bασιλιάς Ληρ» του Ο. Σαίξπηρ.
Από το 2001 εως το 2007 υπήρξε υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και του Εργαστηρίου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας. Υπό τη διεύθυνσή του η Πειραματική Σκηνή γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση. Οι παραστάσεις που ανέβασε εκεί μαζί με τους στενούς του συνεργάτες: τον ποιητή Στρατή Πασχάλη, το μουσικό Θοδωρή Αμπαζή, τη σκηνογράφο Ελένη Μανωλοπούλου και την ομάδα των ηθοποιών που συγκέντρωσε -Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαρία Σαββίδου, κ.ά.- δημιούργησαν μεγάλη αίσθηση στο θεατρικό χώρο και έγιναν πόλος έλξης του κοινού. Το 2009 σκηνοθέτησε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το έργο του Ο. Σαίξπηρ “Βασιλιάς Ληρ”. Η σκηνοθεσία του τιμήθηκε με το βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου των Κριτικών Θεάτρου για το 2009. Το 2013 ανέβασε στην Πειραιώς 260 την «Ομήρου Ιλιάδα», στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με την οποία περιόδευσε αργότερα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Φέτος εγκαινίασε τη θεατρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σκηνοθετώντας την παράσταση «Ο Γάμος του Φίγκαρο».

Δημοσίευση σχολίου

Blogger