Το αρχαιότερο χειρόγραφο στο οποίο είναι καταγεγραμμένες οι Δέκα Εντολές εκτίθεται για πρώτη φορά από την εύρεσή του στο Μουσείο του Ισραήλ.

Το Δευτερονόμιο με τις Δέκα Εντολές αλλά και ένα κομμάτι από το πρώτο κεφάλαιο της Γένεσης, είναι ανάμεσα στα θαυμαστά και σπάνια εκθέματα που κατά τους επιστήμονες χρονολογούνται στην εποχή της γένεσης του χριστιανισμού και θα εκτεθούν στο Μουσείο του Ισραήλ. 

Πρόκειται για χιλιάδες κομμάτια από πάπυρους και περγαμηνές, στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα.

Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, βρέθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’40 σε σπήλαια γύρω από τα ερείπια του αρχαίου οικισμού Κουμράν στην έρημο της Ιουδαίας. 
Ο εντοπισμός των Χειρογράφων του Κουμράν, όπως αλλιώς ονομάζονται, είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα που απασχολεί εδώ και χρόνια τους μελετητές βιβλικών κειμένων. 

Η έκθεση, «Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ανθρώπινου είδους», θα διαρκέσει έως τις 2 Ιανουαρίου του 2016, όμως ο Κύλινδρος με τις Δέκα Εντολές θα εκτεθεί μόλις για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επιστρέψει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας, για να διαφυλαχθεί.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται μία ενεπίγραφη πινακίδα 5.000 ετών και νομίσματα από την αρχαία Μεσοποταμία, αλλά και ένα αυθεντικό χειρόγραφο με σημειώσεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Πηγή: TheToc

Δημοσίευση σχολίου

Blogger