Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται στο προσκήνιο για τους τάφους της Βεργίνας. Ένα οστό με μια τρύπα στο γόνατο, που βρέθηκε από τους επιστήμονες στον Τάφο της Βεργίνας, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου του Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Φίλιππος όπως γνωρίζουμε από ιστορικές πηγές τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του, το 336 π.χ., είχε τραυματιστεί σε μάχη από δόρυ στο πόδι με αποτέλεσμα να φέρει μια τρύπα στο γόνατο. Εξαιτίας αυτού του τραύματος ο Φίλιππος κούτσαινε από το ένα πόδι.

Σήμερα, 2.300 χρόνια μετά, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον παλαιοανθρωπολόγο Αντώνη Μπαρτσιώκα, ανακάλυψαν ότι το οστό στο γόνατο του Φιλίππου φέρει ακόμα την οπή από τον τραυματισμό του στην μάχη!

Στον ίδιο τάφο, δίπλα στον βασιλιά Φίλιππο είναι θαμμένη η Κλεοπάτρα, τελευταία σύζυγος του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την οποία δολοφόνησε μαζί με το νεογέννητο παιδί της, η πρώτη σύζυγος του Φιλίππου, Ολυμπιάδα.


Η νέα αυτή επιστημονική έρευνα δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
Δημοσίευση σχολίου

Blogger