ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ 


Γεννήθηκε στη Θεσ/νίκη το 1936 από γονείς πρόσφυγες Μικρασιάτες.Οικογένεια πολυμελής ,που σε χρόνια στέρησης αγωνίζεται ν'αναστήσει 5 παιδιά.Στα πρώιμα εφηβικά του χρόνια 1948 ο Γιάννης με παραίνεση του ιερέα στο Περιβολάκι του Λαγκαδά ,όπου ζει ,μαθητεύει στον πρώτο του και αλησμόνητο δάσκαλο Αθ.Μαυρίδη (στον Λαγκαδά) τη Βυζαντινή μουσική και ανεβαίνει για πρώτη φορά σε Αναλόγιο στο διπλανό χωριό Ηράκλειο και αργότερα στο χωριό του Περιβολάκι .Το 1952-΄53 υπηρετεί ως ψάλτης σε εκκλησία των Γιαννιτσών και 14 μήνες αργότερα καλείται για την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων.Ως στρατευμένος ψάλλει και σε εκκλησίες δια βιοπορισμόν.Στην Καβάλα φτάνει το 1961 για να αναλάβει ψαλτικά καθήκοντα στην εκκλησία του Αγ.Νικολάου και παντρεύεται τη Μαγδαληνή Ευστρατίου. Μαζί αποκτούν μία κόρη.Είναι η εποχή,που φιλοξενεί στο σπίτι τον μικρότερο αδελφό του Ηλία (μετέπειτα γνωστό τραγουδιστή) και του διδάσκει τη Βυζαντινή μουσική.Το 1970 διορίζεται ως υπάλληλος στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Ασκεί την ψαλτική έως το 2001.
Συνταξιούχος πλέον, διορισμένος και φιλοξενούμενος σε πολυάριθμες εκκλησίες της Ελλάδας της Κων/πολης και (το 1988) της Αυστραλίας .Ιδρύει εν τω μεταξύ σχολές και φροντιστηριακά τμήματα Βυζαντινής μουσικής στους νομούς Καβάλας και Δράμας.Σταθμός ζωής για τον Γιάννη η γνωριμία του 1949 με τον Αρχοντα Καραμάνη. Φίλοι του κυρίως ψάλτες. Ηχητική παρακαταθήκη σχετικά πενιχρή.Πολλά από τα χειρόγραφά του ,συνθέσεις αξιώσεων περιέχονται στη διπλωματική εργασία του μουσικολόγου εγγονού και μαθητή του Γεωργίου Ξουλόγη. 

Αξίζει να ανακαλύψετε έστω και μετά θάνατον την αξεπέραστη φωνητική του δεινότητα. Για όσους γνωρίζουν καλά την Εκκλησιαστική, αλλά και Φωνητική Τέχνη και Τεχνική, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα μπορούσαν σήμερα να πλησιάσουν και να "αγγίξουν" το μέγεθος και την αξία της ερμηνείας του μεγάλου αυτού Μουσικού και Πρωτοψάλτου.

Καλή ακρόαση:

https://www.youtube.com/watch?v=nQp24QFvvXQ


Νίκος Αμοργιανός

Μουσικοδιδάσκαλος-Πρωτοψάλτης-Συγγραφεύς

Διευθυντής Μουσικής Σχολής

Εκδότης του Art & Art Magazine - FaceMusic.gr

Επίτιμο Μέλος (Τενόρος) της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

τ.Αντιδήμαρχος Πειραιά

Δημοσίευση σχολίου

Blogger